hírlevél
név:
e-mail:
támogatók


galéria
Miss Fit 2011 - Döntő
fitközpont
Nem esik messze az alma a fájától
Gyermekkorom nagy részét és tinikorom első éveit a túlsúlyommal való állandó küzdelem határozta meg. Annak ellenére, hogy akkoriban még én is úgy fogadtam el a világot, "ahogy van", ezzel együtt szinte megváltozhatatlannak ítélve súlyfeleslegemet, mindig is zavart ez a tényező. No nem azért, mert emiatt más voltam, mint a többiek, hiszen súlyproblémámmal nem voltam egyedül. Azt viszont mindig tudtam - a többi, súlyfelesleggel küzdő gyerekkel ellentétben -, hogy valahol ez az állapot nem feltétlenül egy elkerülhetetlen karmikus sorscsapás. Így történt aztán, hogy egyik napról a másikra abbahagytam az evést - minden bajom forrását - és egy darab Snickersen kívül máshoz hozzá sem nyúltam nap, mint nap, két héten keresztül. Meg is lett a várva-várt eredmény: mialatt szüleim orvossal fenyegetőztek, addig én több, mint húsz kilótól szabadultam meg.

Felnőtt fejjel persze már egészen másként fest a világ. A túlsúlytól mind a mai napig írtózom, csak manapság már sokéves edzői és táplálkozási szakértőként szerzett tapasztalataim és aktív életmódom tartják kordában a szörnyet. Ami viszont még mindig változatlan, az a túlsúlyos gyerekek elkeserítő látványa, akik látszólag egyre többen és egyre nehezebbek lesznek. Ilyenkor csak átérezni tudom azt, hogy ők milyen nehézségeken is mehetnek keresztül mindennapi életükben. Saját tapasztalatból tudom, hogy az elhízás igenis boldogtalanná tesz. Még nem találkoztam olyan emberrel, akit ne zavart volna túlsúlya, sokak mindennapi életét megkeserítve. Ha mást nem is veszünk figyelembe, ez már önmagában elég oknak kellene, hogy legyen, ami tettre serkent bennünket, főleg, ha ráadásul gyermekünkről van szó. Sok szülő erre azzal érvel, hogy sajnos erről senki sem tehet, az ő családjukban mindenki ilyen "nagy", vagy "nehéz csontú". Tény és való, hogy nem pont egyforma sebességgel dolgozik minden ember anyagcseréje. Az viszont nem igaz, csak kifogás, hogy az elhízás öröklődik. Esetlegesen azt lehet elmondani, hogy egyesek nagyobb hajlammal rendelkeznek. Az ilyen esetekben még fontosabbá válik az odafigyelés, még nagyobb hangsúlyt kell az egészséges táplálkozás és életmód kialakítására fektetnünk.

Sohasem lehet túl korán kezdenünk gyermekeink egészségre nevelését - ez a célirányú, egészséges táplálkozással kezdődik. Az első és legfontosabb teendőnk önmagunk felvilágosítása. Ez azt jelenti, hogy akár már terhességünk alatt is forduljunk szakértőhöz ez ügyben, tudakozódjunk magazinokból, könyvekből, vagy akár az interneten. Ne fogadjuk el mások véleményét csak azon az alapon, hogy "mindenki így csinálja", vagy "nekem sem ártott". Igenis merjünk kilógni a sorból, hiszen gyermekünk egészsége múlik rajta. Próbáljuk meg csemeténket már a kezdetektől fogva a helyes táplálkozáshoz szoktatni. Ez azt jelenti, hogy a gyermek tápláléka lehetőleg természetes forrásból származzon és legyen túlnyomóan növényi eredetű. A húsok közül a száraz, fehér húsokat (csirke, pulyka) és a halat részesítsük előnyben. Kerüljük, illetve amennyiben lehetséges, mellőzzük a más forrásból származó állati és kétes eredetű zsírokat, a hozzáadott cukrokat, sót, a tartósítószereket, térfogatnövelőket és a különböző (ismeretlen) adalékanyagokat. A tejtermékek közül is az alacsonyabb zsírtartalmú változatokat részesítsük előnyben, az állati eredetű fehérjéket növényi forrásból helyettesítsük, illetve pótoljuk. Erre kitűnően megfelelnek a hüvelyesek és a szójafélék. A kisebb étkezések- mint a tízórai, uzsonna és egyéb nasi falatok- szintén ezen az elven alapuljanak. Az ilyen, minőségi étrenden felcseperedő gyermek számára tökéletes desszert például az aszalt gyümölcsök és magvak keveréke. Ne feledkezzünk meg a gyermek állandó hidratáltságáról sem. Ennek biztosítására a legmegfelelőbb módszer az, ha kicsinyünket már a kezdetektől fogva hozzászoktatjuk a vízfogyasztáshoz. Általános szabály, hogy kerüljük a cukros, szénsavas, koffeinel, színezőanyagokkal teli italokat, még akkor is, ha azok állítólag gyerekek számára készültek.

Egy kis gyakorlattal rutinná válhat gyermekünk egészséges táplálása, melynek eredménye nem csupán egy erős immunrendszerű gyermek lesz, hanem mindez a jótékony hatás egész felnőtt korán át is érezhető marad majd. Az ilyen gyermek ritkán beteg és ha az is, gyorsan kiheveri. Nem mellékes szempont az sem, hogy különböző allergiákra való esetleges hajlam is minimalizálható a helyes táplálkozással. Be kell látnunk tehát, hogy mennyire összetett szülői feladatunk, milyen nagy mértékben függ a mi döntéseink helyességétől gyermekünk jövője. Biztosítsuk életünk legdrágább kincsének az alapokat ahhoz, hogy boldog, teljes életet tudjon élni, hiszen ezért mi vagyunk felelősek!

Szerző: Trask MercédeszTovábbi cikkek az archívumban >>
hirdetés
partnereink
aktuális háttérképek beállítás kezdőlapnak írj nekünk! impresszum médiaajánlat