hírlevél
név:
e-mail:
támogatók


galéria
Miss Fit 2011 - Döntő
fitközpont
Tartsd a tempót télen is Katus Attilával!

A Coca-Cola Testébresztő FITweek a legjobb alkalom, hogy Te is feldobd téli edzéstervedet egy-egy új mozgásforma kipróbálásával, vagy épp megtedd az első lépést a rendszeres sportolás felé. Katus Attila hatszoros aerobik-világbajnokot és életmód tanácsadó most abban lesz segítségedre, milyen szempontok szerint válassz az otthoni vagy fitnesztermi edzésformák közül.


 


Hatékonyabb felszerelt edzőteremben, gépekkel dolgozni, mint vásárolni otthonra egy-egy eszközt, például szobabiciklit?


A sportoláshoz kialakított edzőteremben nagyobb a szabad terület, az egyes mozdulatoknál véletlenül sem ütközünk bútorokba és a változatos gépek segítségével az edzés is összetettebb. A jól felszerelt termek előnye az is, hogy ezek a fitness eszközökjobb minőségűek. A legfontosabb azonban, hogy a szakemberek és a jó társaság hosszabb távon is arra motiválnak, hogy ne lógd el az edzéseket. Ezzel szemben otthon sok gép már a megvásárlás után néhány héttel, hónappal ruhafogassá degradálódik, mert otthon legtöbben inkább passzívan, pihenéssel szeretnénk eltölteni szabadidőnket.


Hogyan fest egy profi terem, milyen gépeket, eszközöket keressünk, ha most választunk helyszínt az edzéshez?


Egy jól felszerelt teremben az alapvető gépek mellett sok olyan funkcionális eszközzel találkozunk, ami még hatékonyabbá teheti az edzést. A modern felszerelések közül a pulzusmérés a megfelelő szívritmus szabályozásában segít, a Kinesis és TRX gépek szinte minden testrészre alkalmazhatóak, dea legegyszerűbb kiegészítők is hasznosak. Például a bordásfal, a Bosu és különböző Fitball labdák, gumikötelek, kézisúlyzók is azt segítik, hogy célzott gyakorlatokkal dolgozzunk meg egy adott izomcsoportot.


A legtöbb teremben csoportos órákat is kipróbálhatunk. Milyen szempontok szerint válasszuk ki a nekünk megfelelőt?


Több száz változata létezik már az aerobiknak, így mindenki megtalálhatja a fitness céljainak megfelelő mozgásformát. Például az intenzívebb, kardió hatású aerobik órák inkább a haladóknak, a kevésbé túlsúlyosaknak javasoltak. Az erősítő hatású, alakformáló órákat viszont bárkinek jó szívvel ajánlom. Azoknak, akik kevésbé bírják a monoton edzéseket, a táncos foglalkozások ideális alternatívát jelentenek, de kipróbálhatnak különböző „eszközös”, vagy küzdősportokra épülő órákat is. A jóga, pilates, stretching órákkal szintén egy-egy új edzésformát ismerhetünk meg. Érdemes azonban a recepciónál vagy az edzőknél is érdeklődni, hogy a számunkra megfelelő terhelésben részesüljünk és a siker élményével távozzunk a teremből.


Mikor érdemes személyi edzőben gondolkodnunk és mi alapján döntsünk?


A személyi edző kiválasztásnál szerepet játszanak a szakmai, de az emberi szempontok is. Alapvető, hogy megfelelő edzői végzettséggel és tapasztalattal is rendelkezzen, miközben jó példát mutat és az értékrendje is szilárd. Azt se felejtsük el, hogy az ő feladata nem csak a megfelelő edzésterv összeállítása, a gyakorlatok irányítása, de a motivációnk fenntartása is. Így - mivel várhatóan sok időt töltünk majd együtt - fontos, hogy edzés közben jól érezzük magunkat vele.


A termek mellett nagyon sok érv szól, de milyen előnyei vannak az otthoni edzésnek? Milyen akadályokba ütközhetünk, ha végül e mellett döntünk?


Az otthoni edzések hátránya, hogy kevésbé változatosak, ezért könnyebben elveszíthetjük motivációnkat. Kényelmetlen, hogy kevesebb a hely, és az eszközök is korlátozottak. Összességében kevésbé leszünk hatékonyak, ráadásul edzőtársaink pozitív visszajelzéseit, bíztatását is nélkülöznünk kell. De természetesen előnyök is szólnak az otthoni edzés mellett. Például praktikus, a napirendünkbe rugalmasan beilleszthető. Nem kell utaznunk a teremig, így időben is hatékony választás és gyakran gazdaságosabb megoldás, mint bérletet vásárolni. Az interneten ráadásul rengeteg hasznos tippet találunk – akár komplett edzésterveket, diétákat, oktatóvideókat is letölthetünk – bár ezek nem mindig megbízható forrásból származnak. Sajnos az is gyakran előfordul, hogy adott kérdésben egymásnak teljesen ellentmondó információkra bukkanunk. Ilyenkor segíthet, ha a fórumokon tapasztalatokat cserélünk, vagy olyan oldalt keresünk, ahol profi szakemberekkel is felvehetjük a kapcsolatot.


-------------------------------------------------------------------------------------------------


A sport egészséged megőrzésének egyik alappillére lehet, amennyiben rendszeresen szakítasz rá időt. A profi edzésterv mellett azonban nem csak a megfelelő, kiegyensúlyozott étkezésre, de a folyadékpótlásra is érdemes odafigyelned. Télen kevésbé izzadással, inkább légzéssel veszítünk vizet, tehát kevésbé látványos formában, de a végeredmény ugyanaz lehet. A kiszáradás kellemetlen tünetei – a teherbírás és az izomerő csökkenése, vagy az állóképesség romlása – pedig könnyen elvehetik a kedved a sportolástól. Szűcs Zsuzsanna dietetikus ezért a folyadékpótlásra vonatkozóan ad tippeket, hogy valóban fitten, felkészülve vághass bele az sportolásba.


• Beltéri edzésnél a folyadékveszteség mértékét a sportág jellege és a sportoló adottságai mellett sok külső tényező is befolyásolja, például hogy mennyire fűtik a helyiséget, mennyire száraz annak levegője, milyen öltözékben sportolunk. Ha pedig télen is szabadtéren edzel, az izzadás kevésbé látványos, de légzéssel rengeteg vizet veszítesz. Ezeket a szempontokat az optimális folyadékpótlásban mind-mind figyelembe kell venned!

• Az alapszabály, hogy edzést követően legalább annyi liter folyadékot igyál, amennyit testsúlyban vesztettél, és ezen felül még 1-2 pohárral. Ideális, ha 2 pohárral iszol az edzés előtt már 2-3 órával, majd közben 15-20 percenként további 1,5-2,5 dl-t.

• Az ásványvíz ideális választás, glükóz és fruktóz tartalmú italokat (pl. gyümölcslevet, cukortartalmú üdítőt) pedig a nagy energiafelhasználással járó, egy órás időtartamot meghaladó edzés esetén érdemes fogyasztanod. Ezek optimális szinten tartják a vércukorszintet, így támogatják a megfelelő izomműködést is. Télen ráadásul kevesebb friss gyümölcsből választhatunk, ezért a 100 %-os gyümölcs- és zöldséglevek naponta 2-2,5 dl mennyiségben fogyasztva ezek pótlásában is segítenek. Fokozottabb izzadás, vagy 2 óránál hosszabb edzés esetén már feltétlenül szükség van nátriumpótlásra is, például sportitalok fogyasztásával.

• A folyamatos folyadékpótlás a szaunában is nagyon fontos, ezért igyálminél gyakrabban kis mennyiségű folyadékot, vagyis néhány kortyot 15-20 percenként. Ez a mennyiség nem terheli meg az emésztőrendszert és a veséket, de pótolja az elveszített vizet és ásványi sókat. Szaunázáskor válassz vizet, ásványvizet, esetleg hígított 100%-os gyümölcslevet, ízesített ásványvizet.

 

hirdetés
partnereink
aktuális háttérképek beállítás kezdőlapnak írj nekünk! impresszum médiaajánlat